' ' Els vins que vaig tastant: Esparver 2004 D.O. Montsant

dijous, 12 d’agost de 2010

Esparver 2004 D.O. Montsant

Ara fa unes setmanes em vaig proveïr d'unes ampolles de Esparver 2004. Es tracta d'un magnific vi de la coooperativa de Falset.És un vi d'estructura potent, elaborat a partir de raïms rigorosament seleccionat. La fermentació malolàctica es realitza en barriques de roure francès i la criança s'allarga durant vint mesos per augmentar la seva complexitat i elegància. Intens, ple de fruites madures amb fragàncies especiades, tocs de fusta i matisos minerals i balsàmics.

La seva composició és: 90% Granatxa i Samsó de vinyes amb més de 90 anys, 5% Syrah i 5% Cabernet Sauvignon.

Com a notes de cata i a partir de la pàgina del propi vi, presenta un profund color picota amb reflexos violacis, de capa molt coberta.

En nas es barregen multitud d'aromes, matisos i sensacions, Destaquen inicialment les fruites de bosc, mores i nabius, amb aromes florals. A continuació apareixen notes de fruites vermelles, maduixes, gerds i mangranes. Removent la copa, apareixen aromes d'espècies, clau, canyella, vainilla, torrats i fumats, tot en perfecta harmonia. Deixant respirar el vi, apareixen marcats tons minerals de llicorella, envoltats per fragàncies balsàmiques. Es un vi que evoluciona en la copa sorprenents constantment.

En boca és carnós, amb molt volum i molt untuós. Tanins ferms i cremosos creen un pas en boca elegant, amb una acidesa que l'hi aporta una frescor molt ben integrada. Final molt llarg i amb records a fruites silvestres i fustes nobles.

Ja sé que no hi han "duros a 4 pessetes" i per això aquest vi costa al voltant dels 30€. Caldrà reservar-lo per grans ocasions.... tot i que a mi no em costa pas trobar-ne... :).

Es recomana decantar i deixar-lo airejar una bona estona. La temperatura recomanada es d'uns 18ºC. En quan al maridatge, obviamnet recomanen carns, però en el nostre cas i sense que ningú s'escandalitzi, el varem prendre amb un potent suquet de rap i ens va encantar.

5 comentaris:

  1. A punt, a punt de provar-lo. Probablement demà al vespre. Ja te'n parlaré.

    ResponElimina
  2. I respecte els maridatges, jo sóc un fan d'aprofitar la multitud de varietats de raïms i cupatges dels vins negres per al peix. Serà que m'agrada portar la contrària!

    ResponElimina
  3. Tens raó també... jo puc gaudir tant de blanc com de negre amb el peix i en aquest cas em va semblar una combinació perfecte. Ja em diras com ha anat quan el tastis...

    ResponElimina
  4. Potser el podre tastar a la Fira de Falset. M'has tentat!

    ResponElimina
  5. Hola Joan..!. L'Esparver és un molt bon vi. Però trionfaria més si l'oferissin d'un petit celler mig "decouverte"... Penso que el fet d'oferir-lo un celler gran, el deixa com el "vi car" del celler... No sé si m'explico massa, però si que és un molt bon producte.

    ResponElimina