' ' Els vins que vaig tastant: Josep Roca al Fòrum de Girona. Una gran taller

dijous, 24 de febrer de 2011

Josep Roca al Fòrum de Girona. Una gran taller


El dimarts dia 22 de febrer, el Josep Roca, va intervenir en el Fòrum Gastronòmic de Girona, amb unes interessants explicacions del món del vi. Va intentar posar una mica de llum amb tot aquest conjunt de nomenclatura que en ocasions ens confon.... vins ecològics, vins d’agricultura convencional, d’agricultura bio, biodinàmics, naturals... I ens va oferir un tast de vins força curiosos, a sigui per l’elaboració, per alguna curiositat concreta, per raïms recuperats, etc.

Els  8 vins van ser (i ja em perdonareu la poca homogeneïtat del resum que faig, però és el que vaig apuntar):

Privat Alella NU 2008, un cava excel·lent. Es tracta d’una mono varietal de pansa blanca -el raïm que en d'altres punts de Catalunya s'anomena xarel·lo- i que té la particularitat d’estar elaborat sense sulfurós, segons diuen.

Mendall VINYES ARRENCADES, blanc 2008 Macabeu. Un vi molt interessant, que com diu la seva etiqueta, procedeix de vinyes que ja no existeixen. Es del celler Laureano Serres Montagut http://www.serres.net/ de Pinell de Brai (Terra Alta). Les vinyes van ser arrencades el 2009 i amb subvenció de la UE. Per una banda fa llàstima, però si parles amb gent propera a la terra, també aporten les seves raons i m’abstindré de comentaris. En tot cas em va semblar un vi excel·lent i més tenint en compte el preu a que sortia (ara està exhaurit).

Un italià del 2008 i en primícia: el Fontsanta Nosiola de Vigneti delle Dolomiti, fet en àmfores. També va resultar molt agradable, mòrbid, amb acidesa ben integrada i on se sentia la pell. Com ja diu el nom, està fet amb nosiola, una varietat de raïm recuperada.

Un que no m’esperava: un rosat VIÑA TONDONIA 2000, Gran Reserva DOC Rioja, fet amb 45% ull de llebre, 60% garnatxa i 10% Viura. De tots els tastats fins ara, em va semblar el més fluix, però he de reconèixer que no sé apreciar massa els rosats.

Un negre Ribera del Duero, Valdeolmos 2008, que va resultar excel·lent i mostrava gran complexitat d’aromes, amb molt pes de fruites i també violeta i regalèssia. Fet per Goyo García Valero, que des de el seu lloc d’encarregat de Valduero, ja treballat en un projecte, d’una vinya centenària, de la que treu aquest vi. Es tracta d’un vi lleuger, amb poc premsat, sense sulfurós, sense filtrar, amb llevats indígenes i molt agradable en tots els sentits.

Un altre vi que varem tastar, va ser el Castell d’Encus 2010, que té com curiositat d’elaboració, el fet d'estar fermentat en cups de pedra, excavats a les roques. Es tracta d’un cabernet.

Les vinyes Castel d'Encus es troben en els Pirineus Pallars Jussà, una zona muntanyosa, a una altitud que oscil la entre 800 i 1.000 metres i com a part de la filosofia del medi ambient, no fan servir herbicides, insecticides o fungicides, excepte les utilitzades en la viticultura ecològica.

També varem tastar un Wittmann Morstein Riesling GC 2007, que va resultar impressionant, elegant i amb acidesa que quasi punxava, però agradava al mateix temps. I ens va fer adonar, de que aquest riesling, després d’un cabernet, ens netejava el paladar.

Finalment, el darrer vi, fa servir per explicar una història personal (massa llarga per explicar aquí), al voltant d’un productor francès del Jura, Arbois Pupillin i la seva producció a Maison Pierre Overnay. Un bonic exercici de nostàlgia , que no treu que que el vi que ens va presentar, fos un gran vi.
En fi... una gran demostració de vins.

4 comentaris:

  1. Ja dic jo que no pares!!
    Un taller amb en Josep Roca, quin luxe (com a mínim personalment) poder compartir unes copes de vi amb ell, i amb les seves explicacions. Ha de ser molt gratificant.

    Salut Ricard!!

    ResponElimina
  2. Be... tampoc era un tast en petit comité... :). Alla hi havia un munt de gent... jo estava a la fila dos, pèrò hi havien moltes més files... Però va estar be... Salut Jaume!.

    ResponElimina
  3. Sóc el Paco, sempre es un privilegi i emocionant gaudir d'en Josep Roca. Un gran senyor de vi !

    ResponElimina
  4. Va estar molt be Paco... Llàstima que per feina no vas poder anar.. Ja em vaig poder escapar..

    ResponElimina