' ' Els vins que vaig tastant: Vins minoritaris....

dilluns, 21 de febrer de 2011

Vins minoritaris....




Avui dilluns m’he escapat al Fòrum de Girona. M’havia apuntat a dos tallers de vins… El de varietats retrobades i per aprofitar el viatge, també al de vins de Galicia.

També he aprofitat per fer una volta, per la resta de la Fira i la veritat es que no he trobat res que m’hagi sorprès massa (de fet soc difícil de sorprendre). La reflexió es que avui en dia, a les fires els posen el llistó molt alt, doncs amb la quantitat d’informació que rebem, la sorpresa es difícil… i si a sobre som clients (o tafaners) de llocs com Vila Viniteca, la veritat es que es difícil que ens sorprenguin amb vins, formatges i pernils…

Els dos tallers de vins, han estat be… M’ha costat de localitzar-los (la informació era nefasta), el primer ha començat 20 min tard, però s’ho agafaven com si fos la cosa més natural del món… Però un cop a dins (ens tenien castigats sense entrar a la sala, que estava buida i amb tot a punt) ha estat be.

Bones explicacions de varietats autòctones de Catalunya, que ja no se si anomenar autòctones o extingides. Però (i ara sense fer conya) valoro molt l’esforç per intentar recuperar-les. He pogut tastar Sumoi Blanc,del que queden només 5,5Ha i ha resultat un producte força acceptable. El mateix dic de la Carinyena Blanca.

També he pogut tastar la Malvasia Jané Ventura, de producció purament familiar i que he tastat amb por de retrobar-me amb el gust empalagós d'aquelles malvasies d'abans, elaborades com mistela i la sorpresa ha estat trobar un producte molt bo. La veritat es que es podrien fer coses serioses amb aquest raïm.

Una mica com sorpresa final i res a veure amb Catalunya, el César Cánovas (Montvínic), ens ha fet tastar un vi fet amb raïm “Carménère”, varietat originaria de Bordeaux, que es creia extingida després de la fil·loxera, però que als anys 90, es va descobrir a Xile, barrejada amb vinyes de Merlot i els xilens van saber entendre que tenien un producte “seu, únic i diferent” a la resta del món.

El Carménère, ha estat excel·lent i la llumeta de que calen elements diferenciadors, sembla que comença a brillar.... A veure si es veritat.

El tast de vins de Galicia, ha estat una sorpresa pel fet de conèixer productes, que ni imaginava que es fessin allà. Ens han mostrat mencias de baixos rendiments i que es troben en bancals impossibles amb recol·leccions molt difícils. Certament curiós.

Tots esperem blancs de Galicia i en aquest taller, ens han ofert 5 negres. Tots correctes, però al meu criteri, amb batalla perduda en front d’altres regions no massa llunyanes. Vull dir que com curiositat i feina ben feta, la cosa està be i alguns d’ells estaven fets amb varietats de noms que mai havia escoltat.

El balanç, ha estat una jornada interessant.... Demà més

6 comentaris:

  1. Tens tota la raó quan dius que no saps si anomenar varietats autòctones o extingides,...jejeje... Recuperem-les ja! Sí, senyor! Tal i com està el sector de col.lapsat s´hauria d´apostar i diferenciar-se treient el màxim profit a les nostres varietats, avui en dia es pot!!

    No ets el primer a qui sento dir que l´organització del Fòrum deixa molt per desitjar...

    ResponElimina
  2. Ricard es fantastic llegir els teus escrits al blog, jo que sòc principiant en el tema aprenc moltisim.
    Salutacions
    Roser

    ResponElimina
  3. Benvinguda Gisela. Estic amb el que dius d'intentar treure el màxim de profit de les nostres varietats... a veure si avancem en aquesta direcció... I el tema organització, avui ha estat "más de lo mismo"... Per sort els ponents són bona i salven la papereta...

    ResponElimina
  4. Hola de nou Roser...T'agraeixo les teves paraules... i llàstima que tinc poc temps, ja que m'agradaria explicar més coses. Salut..!!.

    ResponElimina
  5. Visc a cinc minuts del Fòrum, llàstima, ens podiem haver saludat !!!

    ResponElimina
  6. Ja hi vaig pensar.. però amb el lio de feina que porto, ni el mateix dilluns estava segur de si podria escapar-me per la tarda. I per això no vaig quedar amb ningú d'amistats, ni tampoc amb la gent de Facebook, amb qui comparteixo coses de vins.. Va ser anar als tast i tornar..
    Salut!.

    ResponElimina