' ' Els vins que vaig tastant: Darrer sopar maridatge a Topik

dilluns, 16 de maig de 2011

Darrer sopar maridatge a Topik

Publico avui el darrer sopar maridatge a Topik, que va tenir lloc el dimecres 11 de maig amb els vins del Jaume Balaguer, qui va oferir un recorregut per quatre DO’s de la Catalunya sud (Conca de Barberà, Terra Alta, Montsant i Priorat). Em limito a copiar pràcticament en la seva totalitat l’escrit del mateix restaurant i comentar que va ser un èxit tant a nivell de plats, de vins com de companyia.

El maridatge va ser amb cinc plats creats expressament per al sopar, intentant combinar al màxim les expressions del vi amb els elements del plat. Va començar amb una ensalada de verdures de temporada (tres tipus de carbassó, espàrrec, pastanaga, brocoli, shiso vermell, ruca) amb un caldo de les mateixes verdures i pernil ibèric, maridat amb el Vall Novenes blanc 2010 de D.O.Terra Alta, sauvignon blanc, garnatxa i chenin, ens va aportar frescor , fruita, combinat amb el toc àcid del pernil va fer que s’obrís més encara.



El segon plat va ser un tàrtar de tonyina blue finn amb foie caramel·litzat, maridat amb un vi D.O.Conca de Barberà, en aquest cas 100% Parellada, criança en lies, del Celler Carles Andreu, va combinar perfectament amb el greix del guacamole i del foie i a la vegada va respectar el sabor de la tonyina ressaltant-los encara més.


El tercer plat de la nit va ser un carpaccio de ploma Ibérica amb vinagreta de Kimchi coreà, un macerat picat fet a base de verdures i pebrot vermell picant, va estar maridat amb un cava de la Conca de Barberà, un 100% trepat, varietat autòctona de la zona, amb 15 mesos de criança, del Celler Carles Andreu, el trepat és una varietat que combina perfectament amb la cuina oriental, amb les espècies, el picant, la soja, el gingebre.
El quart plat va ser una galta de vedella procedent dels Alps italians, cuita amb vi negre, canyella, vainilla, regalíssia i acompanyada d’una tatin de préssec, aquí ja varem fer un salt cap al Montsant amb dos vins negres, un Génesis 2006 el qual varem tenir que decantar dues hores abans perquè s’oxigenés i soltés totes les seves característiques d’un vi de la zona, garnatxa i carinyena amb 13 mesos de criança, i un Clònic 2009 amb nou mesos de criança, garnatxa, carinyena i syrah, una carn rostida blanca, varem poder apreciar les diferències entre dos vins de la mateixa zona.


L’últim plat de la nit va ser un arròs mar i muntanya d’ànec femella, espàrrecs, múrgola i anguila del Delta de l’Ebre caramel·litzada, maridat amb els vins del Priorat, un Destrankis 2009, garnatxa i carinyena amb nou mesos de criança, i un La Guinardera 2006, del celler del Jaume, un mono varietal de garnatxa amb dotze mesos de criança.


Per acabar amb un postres com un coulant de xocolata, gelat de mango especiat, menta i alga nori, varem provar un vi dolç de la Terra Alta molt curiós ja que era syrah dolç, però amb un grau e dolçor no massa fort. Es tracta de l´Algramar dolç amb dotze mesos de criança i que va aportar un punt perfecte per al postres, va potenciar el xocolata i va respectar l’acidesa del mango netejant la boca perfectament.
Tres dels vins d'aquest sopar, ja els tinc comentats aquí al bloc: Gènesi, deStrankis i La Guinardera i podeu trobar més informació d'ells.

4 comentaris:

  1. En feu cada mes?. Com averiguar els que tenen propers?. Manel.

    ResponElimina
  2. Bon dia Manel... En primer lloc dir-te que jo no hi tinc res a veure, excepte gaudir-ne (t'ho dic perquè em dius si "en fem".. :)...).
    Aquest és el segon que fan i normalment ho anuncia abans al seu blog: http://elsvinsdeltopik.blogspot.com/
    i si tens Facebook i et fas "amic" de Topik, també t'assabentes allà.
    Salut!

    ResponElimina
  3. Acabo de sopar i llegint el menú del sopar-maridatge ho tornaria a fer sense pensar-m'ho dues vegades.
    Salut Ricard!!

    ResponElimina
  4. Bona nit Jaume.... va estar tot de conya..... Jo tb repetiria..... Salut...!!.

    ResponElimina