' ' Els vins que vaig tastant: Vins dolços a Mas Figueres

dilluns, 25 de juliol de 2011

Vins dolços a Mas Figueres


El passat 16 de juliol als jardins de Mas Figueres, hotel rural ubicat a Marça, a la carretera de Falset, es va celebrar la Dolça Nit per poder tastar i gaudir vins dolços dels productors de la comarca. Vaig tenir el plaer d’assistir-hi i voldria agrair en aquest post les atencions rebudes per part dels organitzadors i també per part dels cellers participants.


Vaig gaudir de l’acte i del seu marc acollidor, però mai he estat persona amant del dolç a cap nivell. Si concretem en el tema vins dolços, els se apreciar com acompanyament de productes com poden ser determinats formatges, però sols, tot i reconèixer la seva qualitat, sempre em deixen un post gust dolç que m’empallega una mica. I es per això que tota la descripció la faig a partir de la que ha fet l’amic Joan Massana al seu bloc http://wineatcatalonia.blogspot.com/2011/07/sweet-night.html i que ha tingut la gentilesa de permetre’m aprofitar-me del seu treball.

Deu cellers, la majoria de la DO Montsant i la DOQ Priorat, ens va donar l'oportunitat de degustar els seus vins dolços en una nit deliciosament fresca i acompanyada de música en viu.

Celler El Masroig és el celler cooperatiu del poble del Masroig de la DO Montsant i produeixen vins d'alta qualitat. En el segment de dolços, la seva especialitat són misteles: Mistela Negra i Mistela Molt Vella. Tots dos estan fets a partir del raïm carinyena, però mentre el primer és envellit durant un mes, l'últim es manté en un sistema de Solera de quaranta anys. El Mistela Negra és de color cirera profund, amb un nas amb fruita vermella i herbes aromàtiques i refrescant acidesa a la boca. El Molt Vella mostra un tint de color ataronjat, amb fruits més madurs, xocolata, fruits secs, cafè, tabac ... al nas. Dolç, però amb una acidesa equilibrada, molt llarg. Per a mi, una de les estrelles de la nit.

Orto Vins de la DO Montsant, és un celler amb vinyes al Masroig i és propietat de quatre coneguts productors de vi, un d'ells Joan Asens que fa les funcions d’enòleg. El Dolç d'Orto Blanc es fa principalment de Garnatxa blanca, es deixa assecar durant un temps i després es prem i es fermenta. Ofereix aromes de cítrics i una molt bona integració. Dolç d'Orto Negre és un 100% Garnatxa negra de baies seleccionades individualment. Ofereix color vermell cirera, amb molta fruita negre. Fresc i llarg post gust.

El celler cooperatiu Falset-Marçà de la DO Montsant és un altre excel•lent cooperativa. Els seus vins Ètim Verema Tardana Blanc i Negre procedeixen respectivament, de garnatxa blanca i negra de collita tardana. Tots dos vins són envellits en bótes de roure durant quatre i deu mesos. El blanc és dolç, amb mel, aromes cítrics i florals. El negre va més de les fruites de color vermell i negre, el cacau.. Dens i equilibrat en boca. Tenint en compte el preu de venda moderat d’aquest vi, la seva RQP el va situar com producte destacat.

Com celler convidat va assistir el celler Mas Estela d'Empordà que van mostrar la seva Estela Solera i Moscatell. La Solera Estela és 100% Garnatxa negra, una collita tardana, juntament amb un sistema de Solera. De color ambre fosc, negre amb fruita i els aromes típics de soleres oxidatiu, més lleuger que altres en la dolçor a la boca. Estela és 100% Moscatell i mostra el perfil d'aroma característic del raïm. Equilibrat i llarg termini.

Costers del Siurana, un dels pioners de la DOQ Priorat, van contribuir amb els seus Dolç de l'Obac: 80% Garnatxa negra, 10% Cabernet Sauvignon i 10% Syrah. Fosc, complex, dens i potent, però potser una mica massa car.

Mas d'en Gil (DOQ Priorat) van oferir el seu Nus fet amb garnatxa negra, Syrah i una mica de Viognier i treballant amb tres diferents mètodes d'elaboració, que dóna com a resultat un vi de color cirera i aromes a cireres, a més de taronja, fusta i mineralitat.

La cooperativa de Capçanes produeix el seu Pansal del Calàs amb 70% garnatxa negra i 30% carinyena. Relativament lleuger, no massa dolç, dissenyat per maridar fins i tot alguns plats de carn.

Pleret Blanc Dolç de la DOQ Priorat i del celler Buil & Giné, és un dolç natural fet amb garnatxa blanca, macabeu i Pedro Ximénez, envellit en roure i amb notes de fruites blanques i vermelles.

Hi havia dos cellers que oferien vins no comercials (tot i que la majoria dels vins presentats tenien produccions molt per sota de les 3.000 ampolles). Cellers Capafons-Ossó tenia el Mas dels Masos, el seu vi estrella, d'una època en què el clima advers va obligar a no produir el vi sec normal. En el seu lloc im a través d’una selecció acurada de les baies més madures que havien sobreviscut, va fer un negre dolç.

I Mas Martinet presentava un vi ranci dolç fet amb un sistema de soleres molt antigues. Però no està clar si Sara Pérez, finalment el comercialitzarà.

En resum, una mostra molt interessant amb bons vins procedents la majoria de la mateixa zona i fets amb raïm similar tot i que oferint resultats diferents.  Ja seria hora que la qualitat dels vins dolços aconseguis un millor reconeixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada