' ' Els vins que vaig tastant: Ruta de vins a Alsàcia

diumenge, 7 d’agost de 2011

Ruta de vins a Alsàcia


Paisatge típic d'Alsàcia... I en concret el poble on estàvem: Hunawhir
Hem passat la primera setmana d’agost per Alsàcia en un Gîte (apartament) en una propietat de vins. Si algun dia voleu fer la ruta de vins d’Alsàcia, us recomano especialment aquesta opció o alguna altre de similar. Al següent link, teniu info de la que hem estat nosaltres (Domaine Sipp Mack) i al final del post, he posat imatges


Alsàcia és terra de blancs i els raïms principals que es produeixen són: Sylvaner, Muscat, Riesling, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir (aquest pot produir vins negres) i Gewurzstraminer. Però els dos reis són Riesling i Gewurzstraminer.

I d’aquests dos principals, parlaré una mica. La resta (els Pinot Gris, Muscat i Sylvaner), tot i que es poden trobar bones produccions, no són els vins que donen importància a aquesta regió. I el Pinot noir d’Alsàcia llevat d’honroses excepcions, no està a l’alçada de vins negres de qualitat, a diferencia d’altres zones en que si poden i saben extreure la seva finor i qualitat al Pinot.

Rieslings alsacians

Els Rieslings alsacians són en general vins secs i estan pensats per acompanyar plats de peix, xucrut, carns blanques etc. Un bon Riesling alsacià, ha de ser pur, mineral i sec. I en general ofereixen aromes a llimona i flors blanques. Existeixen 51 zones anomenades “Grands Cru” que per les seves característiques ofereixen els vins de superior qualitat. I aquestes zones són en general de varis propietaris. Per citar en exemple la zona de Rosacker (on estàvem nosaltres) té 27Ha de producció en la que es conrea aprox. 50% Riesling i 50% Gewurzstraminer. I per tant trobareu diferents productors que ens ofereixen Rieslings qualificats com Grand Cru Rosacker.

Cal mencionar també els Rieslings especials com els “Vendanges Tardives”, equivalents al nostre concepte de “verema tardana” i molt adequats per acompanyar formatges o postres.


Gewurzstraminer alsacians

Els Gewurzstraminer, produïts a partir de raïm del mateix nom, presenten un nas molt més floral i exòtic amb un agradable pas de boca floral. Alguns fets a partir de vinyes més velles, ofereixen notes madures, especiades i fins i tot confitades. Els Gewurzstraminer són especialment adequats com aperitius, postres, poden acompanyar perfectament un foie grass i va ser un dels vins que vàrem consumir més a la nostra estada. Molt apreciats també els “Vendanges tardives-VT” i els “Sélection de Grains Nobles -SGN”.

Ruta dels vins

La ruta dels vins s’entén al llarg de 170km i és impossible fer-la tota, ja que està configurada per infinits pobles a quin més bonic o autèntic (però també en hi han de força turistificats) i consisteix en entrar a cada celler que ens vingui de gust i començar a degustar vins...

El problema és que a la que entres a un lloc d’aquests et comencen per la gamma “potuleta” de vins... que si un “edelzwiker” (barreja de raïms), que si un Pinot Gris, que si un Riesling bàsic... I costa una mica (al menys a mi molt) dir que vols anar directament a la gamma una mica més alta... I també talla una mica demanar només els Grands Cru (que en general no els tenen tant a la vista) i després de tastar un parell, no comprar res... Però és el que la gent fa....

En fi, que si sou aficionats als vins, aquestes poden ser unes bones vacances i a més en territori de bon menjar, com publicaré al meu bloc de restaurants. I el tema Gîte, és molt recomanable i econòmic. Com a exemple la nostra pensada per 4 persones, amb uns 60/70m2, dues habitacions, dos banys, sala d’estar i cuina equipada fins i tot amb rentavaixelles, va sortir per una mica més de 400€ tota la setmana... Es a dir que si aneu 4, surt a 100 per cap... ;). I aquí teniu unes imatges....

Vista d'una cuina-menjador perfectament equipada

Entrada al celler i a le Gîte...
L'apartament que ens van assignar era el del primer pis sota la teulada inclinada i les dues finestres a la dreta de la teulada i les dues de l'esquerra eren les de les dues habitacions nostres.

8 comentaris:

  1. Que bé t'ho pases punyetero!!!! És una zona única, que s'ha de visitar!!!!
    Quan ens veiem ja m'explicaràs!

    ResponElimina
  2. Si que ho vàrem passar be Jaume... Llàstima de les hores de conduir i es necessita cotxe per poder carregar... :).

    ResponElimina
  3. Quina enveja!!!! Veig que t'ho passes bé. A gaudir molt!!!!

    ResponElimina
  4. Realment ha estat una bona setmana a tots nivells.... Salut Xisco..!.

    ResponElimina
  5. Interessant viatge i proposta Ricard, aquestes escapadetes valen el seu pes en or, gràcies per compartir-ho!!

    Salut.

    ResponElimina
  6. És un plaer compartir-ho Pep....!
    Salut...!

    ResponElimina
  7. ens agradaria ser part de la teva gola i deixar que el blanc d'Alsàcia llisqués coll avall...ens conformem en declarar-te membre de la nostra penya, au, ja saps, vine al blog de la penya Bogarde i ja tens un lloc segur per entorxar la flama i beure el bon xarop de malta.

    ResponElimina
  8. Gràcies per fer-me membre....!!!.
    A la q torni de vacances m'ho miro amb calma.
    Salut...!!.

    ResponElimina