' ' Els vins que vaig tastant: René Barbier en pura ESSÈNCIA...:)

dimarts, 8 de novembre de 2011

René Barbier en pura ESSÈNCIA...:)


Sempre s’aprenen coses escoltant en René Barbier, que té la característica de transmetre emocions, sense deixar de costat el rigor en les seves explicacions.

Compartint una copa de Clos Mogador 2008 a la Botiga d'Uve-i al carrer Casanova i mentre preparaven les ampolles que  conformaven el tast, ell anava desgranant una sèrie d’idees intercalades amb vivències personals.

Ens explicava amb senzillesa anècdotes de quan s’iniciava en la producció dels seus vins i els intentava vendre i del rebuig que ocasionava en mentalitats clàssiques el fet de que fossin “un Priorat” i a sobre quan els deia el preu, quasi el feien fora, sense entendre que la qualitat en el món del vi, sol estar renyida amb els preus baixos.

El temps li ha donat la raó i ha començat a explicar l’historia dels seus destil·lats que actualment elabora de manera artesana amb el Philippe Geerarset, comentant que va començar aquest camí amb el seu germà que també es deia Philippe i que malauradament va morir en un accident.

Preparant la presentació

Ens va explicar que els primers destil·lats que van produir els feien de manera rudimentària amb una olla exprés i tub de coure simulant un alambí. Ho feien per intuïció a partir de les lies i sortien excel·lents. Va explicar com anècdota  que quan van voler produir més amb estris de mida superior, el resultat era inferior degut a que les mares es cremaven ja que calia remenar-les durant e procés.

Fa molts anys tothom destil·lava, però diferents obstacles van fer que s’anés perdent aquest activitat per la zona. Destil·lar no és fàcil  i requereix de molta cura, posant atenció a no cremar res y no perdre aromes que tal com diu en René “el Priorat es un miracle d’aromes”.

Vam tastar els 3 destil·lats que produeix

LA QUINTA ESSÈNCIA DELS LLOPS

Un aiguardent de vi (sense lies) fet a partir dels seus propis cellers i destaca per estar molt arrodonit, amb un agradable aroma, tocs de fruits secs i mostrant la mineralitat del terreny. Resulta fàcil de beure i és net i agradable. Utilitzen el raïm que no consideren apte pel vi principal a partir d’una rigorosa selecció gra a gra.

El més "bàsic" dels 3.... :)
LA QUINTA ESSÈNCIA (destil·lat de lies de vi)

Està elaborat a partir de lies de vins de “la família” (Laurona, Manyetes...) i així asseseguren que no han estat sotmeses a tractes químics intrusius. És molt aromàtic i llarg en boca, sense tenir un impacte exagerat d’alcohol que en ocasions caracteritzen els destil·lats. Va resultar untuós, oferint molta complexitat.

Destil·lat de lies de vi....

LA QUINTA ESSÈNCIA (destil·lat de Clos Mogador)

Aquest es caracteritza per estar fer exclusivament a partir de les lies de Clos Mogador i això fa que la seva producció sigui molt limitada. Mostra molta finor, persistència en boca i resulta espacialment agradable.


Destil·lat de lies de Clos Mogador...
Comentar que tota  l’aigua que utilitzen en la elaboració, procedeix de la font de la mateixa finca i la temperatura recomanada per prendre’ls és de 14/15ºC.

La meva percepció personal i ja dient d’entrada que soc força inexpert en destil·lats, va ser molt bona pel tercer, bona pel primer i va quedar en darrer lloc el segon. Però escoltava prop meu, gent molt més versada en el tema que es desfeien en elogis del segon.

Resumint, que quan semblava que al Priorat tot estava inventat, en René ens segueix sorprenent.

8 comentaris:

  1. On es poden trobar aquests destil.lats? Us van dir preus? Tinc un amic que li faria molta gràcia poder-los tastar. Aquest René fa de tot ;P

    Salut

    ResponElimina
  2. Penso que en aquesta mateixa botiga en tenen:

    c/ Casanova, 76 08011 BARCELONA
    Tel. 93 453 30 78
    labotiga@uve-i.com

    Però n'he vist i he tastat a la botiga de Lo Jaume (Jaume Balaguer del Piró) que crec sou amics.

    Els preus aproximats es mouen per 30€, 50€ i 100€ en l'ordre que els tinc descrits, tot i que crec que el "top" està exhaurit. Però és que la producció no arriba a 300 ampolles petites.

    ResponElimina
  3. No puc opinar massa dels destil·lats del René, només he tastat el primer i em va agradar molt. Sóc més de vi...i en això en sóc fan total de tots els que fa aquest Gran Professional i encara més Gran persona i comunicador d'emocions i sensacions... Estima els seus vins i estima la terra que els fa... Cal que li estem agraïts per tot el que ens transmet a través d'ells.

    ResponElimina
  4. Per cert... sap algú si aquestes etiquetes tant maques les ha fet també la seva dona????

    ResponElimina
  5. Si... això van explicar... I ella estava allà per referendar-ho.

    Però tan maques les trobes?... La segona i tercera si que tenen un toc demodé que m'agrada, però la primera no sé que dir-te.

    No sé perquè sempre que veig la caputxeta i el llop, ho lligo a conotacions eròtiques...:).

    ResponElimina
  6. Gràcies Ricard per la info, indagaré una miqueta.
    Salut.

    ResponElimina
  7. Ens entendrem fàcilment, amb humor, amb enginy i sense manies, fem el mateix que tú i escrivim amb entusiasme. Vine a visitar-nos. Escriu algun comentari, seguirem en contacte. La nostra adreça màgica és:

    penyabogarde.blogspot.com

    ResponElimina
  8. Jo ja us visto de tant en tant. Ens coneixem a partir del meu altre blog de restaurants.

    El que passa és que em costa deixar comentaris, doncs toqueu molts temes d'actualiat i esport i jo vaig una mica (molt) per lliure en aquests temes... :).

    Salut!

    ResponElimina