' ' Els vins que vaig tastant: Cooperativa Falset-Marçà. Feina ben feta..

divendres, 30 de novembre de 2012

Cooperativa Falset-Marçà. Feina ben feta..

Cooperativa Falset-Marçà

En una època en que sembla que molta gent els agradi fer una mena de regressió fins a nivells escolars, en el sentit del gust per les històries boniques i edulcorades, dóna la sensació de que si un vi, no en té l'embolcall d’una història bonica, ja jugui en categoria inferior.

Són molts que es pèrden, per històries romàntiques al voltant del món del vi… pressentiments, rauxes, enamoraments del paisatge....  Tot i que això és molt bonic, la dura realitat és que aquest romanticismes no tenen massa bon final, si els números no surten.

I dic tot això, perquè en ocasions em molesten els comentaris que semblen menystenir les produccions de vins de les cooperatives. I com en tot, hi ha cooperatives sense ànima i cooperatives que s’agafen la feina de manera seriosa i amb responsabilitat. I la Cooperativa  Falset-Marçà, és un exemple de feina ben feta i de qualitat.

El passat dimarts amb motiu d’un tast que van oferir a BCN,  a DO original vaig tenir de nou ocasió de corroborar-ho de nou. Més d’un dels vins produïts per aquesta cooperativa, si els vestíssim amb alguna d’aquestes  històries d’un petit productor, passarien a ser vins de moda. I us reptaria a més d’un a fer proves en tast a cegues.

Anant a comentar la presentació que va tenir lloc el passat dimarts 27/11/12, hi havia a la sala unes 60 persones que van escoltar inicialment la presentació de Xavi (gerent de la Cooperativa) i a continuació va començar el tast dirigit a càrrec de l’Oriol Prats, integrant de l’equip del celler.
 
Cooperativa Falset-Marçà
 

Van presentar 4 vins, que van escollir per aquest acte que de fet i a partir de preguntes que vaig escoltar, era més divulgatiu que no pas especialitzat.

Els vins van ser:

Ètim blanc 2011, 100% garnatxa blanca

Ètim negre 2009, garnatxa, carinyena i sirà

Castell de Falset 2006, garnatxa, carinyena i cabernet

Ètim verema tardana negre 2009, 100% garnatxa
 
Cooperativa Falset-Marçà
 
Els dos primers cal valorar-los a nivell RQP. I en concret el blanc, penso que és quasi impossible trobar al mercat una altre garnatxa blanca, amb el bon nivell que ofereix per 6€.

Quan parlem del Castell de falset, ja estem en un altre nivell, però els quasi 15€ que costa, li donen també una RQP òptima.

I el Verema Tardana negre, que podem qualificar de dolç o de postres, la gent del país veí dirien si els coneguessin, una d’aquelles frases que tant els agraden..."vale más de lo que cuesta". Per un preu inferior a 8€, és pràcticament impossible trobar vins dolços dignes i que no provoquin mal de cap. I el Verema Tardana, us asseguro que dóna la talla i  podria jugar a lligues superiors. I el mateix dic del tardana blanc o del ranci que conec d’altres ocasions.

Però sabeu què?. Li falta una història bonica d’aquelles edulcorades a l'estil , de que un vinicultor just abans de morir, els va passar el “secret”, que tant es porten avui en dia.
I no oblideu una cosa.... Una cooperativa és una suma d’esforços, de treball i a ben segur també d’històries boniques, però que en aquest cas, és queden “a cada casa”.

I perquè no sembli massa edulcorada la meva crònica... J, faré crítica d'un fet, que al meu parer, provoca desorientació, tot i que no sabria pas trobar-hi la solució... Tenen tanta varietat de productes, que crec despisten als no iniciats (i en hi ha tants..!!). i us ho explico amb un senzill exemple... L’usuari bàsic és queda amb el nom de Ètim... però quin Étim?.. el negre?.... Però és que el que ha tastat Ètim Grenache, també diu que ha tastat el negre... I el del Syrah també... I un diu: a mi em va costar 6€ i el del grenache diu... “ostres, a mi uns 10” i el del Syrah diu “doncs jo quasi 20..!!). I bromes a part, us podria explicar alguna anècdota real en aquest sentit.

No us perdeu la seva magnifica web: www.etim.cat on trobareu part del que he intentat resumir.

9 comentaris:

  1. Avui, plas, plas, plas... avui cal aplaudir-te !!!
    Una Cooperativa, que coopera a dignificar el món del vi...amb gent que treballa amb ganes !!!
    i que carall els vins són boníssims !!!!

    ResponElimina
  2. Hola Ricard
    El garnatxa blanca és millor que el Cent x Cent de Vins del Tros? O millor RQP? (val més o menys el doble)

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Enric,

      Em referia a RQP. Per 6€ tens una garnatxa blanca súperdigna. Jo en tinc sempre a la nevera per allò que dius... Podríem obrir una mica de vi per sopar en un dia qualsevol....

      Caps de setmana i/o celebracions, ja m'estiro més...:)

      Elimina
  3. Hola Ricard,
    com tantes vegades, he d'estar d'acord amb tu. Les Cooperatives en general, i algunes, com la de Falset-Marçà, han estat fent un gran treball, i estan oferint productes de primera linia.
    En quan a la valoració RQP, i el fet de comparar-ho amb vins d'altres productors o DO's, no aporta res, jo ho veig com una valoració tant simple com dir si pagaries el que costa o no, i si et dona el que demanes a un vi d'aquest preu.
    Bon apunt Ricard!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume,

      Totalment d'acord amb lo de "si pagaries el que costa o no, i si et dona el que demanes a un vi d'aquest preu".

      Una abraçada..!

      Elimina
  4. Josep M. Cots Montlleo2 de desembre de 2012 a les 9:31

    Us agraei-xo els vostres comentàris, siguin en el sentit que siguin. Realment teniu tots molta raó. Una Cooperativa es al fi i al cap una empresa que a partir d'un producte aportat pel associats, l'hi dóna continuïtat i el transforma simplement en vi. Sembla molt senzill oi? Però no. El repte que tenim enfront es el d'oferir un producte com mes ben fet millor, com? simplement amb una bona gestió desde l'origen del producte, la seva transformació i la seva comercialtzació. Els socis pagesos de la Cooperativa (que no som pocs)hem de ser bons professionals, com els professionals del Celler i com la resta d'organització que ens envolta. L'objectiu seguir al territori. Quasi res oi?. Gràcies i endavant amb els comentaris. Els necessitem.
    Josep Ma. Cots - President

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda Josep M.

      Bona descripció del que és una Cooperativa, que no deixa de ser un bon exemple de treball en equip, en que no ha de fallar cap baula de la cadena.

      Feu bona feina... Per molts anys..!

      Salutacions,

      Elimina
  5. A casa tenim per encetar encara un verema tardana negre - garnatxa. Vam fer un tast no fa gaire i a casa que som de vi dolç al final de l'àpat, ens va agradar molt. Aviat caurà. Molt bona feina la de la cooperativa.

    ResponElimina