' ' Els vins que vaig tastant: Orto 2009. DO Montsant

diumenge, 24 de març de 2013

Orto 2009. DO Montsant

Orto-2009-Montsant-vi

Estic apuntat al Club de Vins de Vila Viniteca, tot i que rebutjo més enviaments que no pas accepto, en general em quedo amb els de vins catalans. L’enviament de febrer anava de DO Montsant i un dels vins era Orto 2009. Aprofito per aportar dades que Vila Viniteca, ofereix amb l’enviament.

Orto 2009, està format per 4 viticultors del Masroig –Joan Asens, Jordi Beltrán, Josep Mª Beltrán i Josep Mª Jové– que segueixen el camí dels seus pares, avis i besavis en el cultiu tradicional de la vinya, hereus de la tradició cooperativista de més de 70 anys. El 2008 tornaren als seus orígens en l’elaboració del vi, quan cada viticultor elaborava el vi amb el seus propis raïms cultivats.

El celler està situat a la Cooperativa del Molar, i té una capacitat de 50.000 kg. Actualment disposen de 12 finques pròpies situades a la zona de Masroig, a la comarca del Priorat, totes elles amb denominació d’origen Montsant, en la que es cultiven diferents varietats.

Elaboren 9 vins que es divideixen en dos grups diferents. El primer és la Selecció de vins Orto, amb el nom d’Orto inclòs a l’etiqueta, i que es caracteritzen per estar elaborats amb els raïms de tots els viticultors d’Orto: Orto, Blanc d’Orto, Les Comes d’Orto, Dolç d’Orto Blanc i Dolç d’Orto Negre. D’altra banda estan les singularitats d’Orto: Les Pujoles (ull de llebre), Les Tallades de Cal Nicolau (picapoll negre), Palell (garnatxa peluda) i La Carrerada (samsó).

Orto 2009 és un assemblatge de 55% samsó, 29% garnatxa, 10% ull de llebre i 6% cabernet sauvignon procedent de 12 finques diferents del municipi del Masroig. La fermentació es dugué a terme en tines d’acer inoxidable de 20 a 30 hl amb control de temperatura i una maceració de 28 dies. Durant 3 mesos el vi romangué en bótes de roure francès de 4 anys.

Mostra  color grana amb reflexes robí d’intensitat mitjana.

En nas comença hermètic i s’obre desplegant un intens perfum floral, de pètals i flors seques, les groselles, les maduixes i un lleu toc carni.

En boca té amplitud i alçada, bon esquelet extern de tanins i a l’interior et queda la fruita, que és l'ànima del vi. El pas és gràcil, sense interrupcions, amb un bon conjunt de tanins rodons que li fan de llit. Fresc, llarg i amb records finals de fruita vermella i carnosa.

Té 14% en alcohol, és recomana decantar-lo abans de prendre i el seu cost està entre els 9 i 10€ i per tant podem dir que la seva RQP és bona.

2 comentaris:

  1. Crec que es diu Jové amb o de glop d'orto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies..... Devia fer un cut & paste del text de Vila... A la que arreplegui un ordinador (ara estic en un IPad), ho arreglo.

      Salut..!!

      Elimina