' ' Els vins que vaig tastant: Homenatge a les dècades difícils del Priorat

dijous, 12 de novembre de 2015

Homenatge a les dècades difícils del Priorat

Tast Prioritat Fonaments a Aguiló VinateriaAguilo-Vinateria-Falset-El Priorat ha viscut èpoques d’esplendor, però també èpoques difícils que ha estat capaç de superar. Actualment podem dir que està en una època d’esplendor, però des de la Guerra Civil fins els anys 90, van ser temps tristos, tot i que alguns noms, van sostenir el prestigi de la zona.

I el passat dia 11 de novembre, a la botiga d’Aguiló Vinateria de Falset, van reunir tres d’aquests noms i van permetre que gaudíssim d’una fantàstica vetllada.

Va començar la presentació dels vins amb el celler ScalaDei a càrrec de Ricard Rofes, actual responsable del Celler, amb una breu passejada històrica però molt didàctica de les diferents formes d’elaboració en el transcurs dels anys i que ens faria entendre l’evolució de les anyades més antigues que estàvem a punt de tastar.

La història del Priorat, no s’entén sens el paper clau del monestir d’Escaladei fundat al 1194 i que va estar a mans dels cartoixans fins ben entrat el segle XIX, quan passaren a mans de la família Peira, que entrat el segle XX començaren a embotellar sota el nom Sacaladei.

Vam tastar per començar les anyades Sacaladei 74, 75 i 93, que mostraven els anys que portaven en botella, però en que l’any 74 i especialment el 75, es mostraven sorprenentment frescos, dins el que es podia esperar inicialment d’ells. Sembla difícil a priori que un vi que porta en ampolla 40 anys, resisteixi l’embat del temps d’aquesta manera....


Aguilo-Vinateria-Falset-sacaladei


Tot seguit ens van oferir els:

Masipa 2013 (Garnatxa blanca amb un 20% de xenin blanc) i el Sant Antoni  2012 i el Masdeu 2012, els dos fets amb garnatxa 100% en formigó més foudre, diferenciant-se per l’alçada de les vinyes i recuperant metodologies d’elaboració antigues.


Aguilo-Vinateria-Falset-scaladei


Tot seguit i de la mà de Marta Rovira, vam passar a la història de masia Barril que actualment elabora sota el nom de Mas d’en Gil. Ens van explicar un munt d’anècdotes que van ajudar a entendre, el passat d’on venien...

En primer lloc ens van oferir els Masia Barril dels anys 89, 91 i 96, per acabar i ja com Mas d’en Gil els Clos Fontà de 2002, 2005 i 2010, dels que sense desmerèixer cap, el 2010 es mostrava imponent.


Aguilo-Vinateria-Falset-mas-barril

Aguilo-Vinateria-Falset-clos-fonta


I per acabar De Müller  que ens va presentar els seus vins rancis, productes mítics de soleres molt antigues. En concret vam tastar el Dom Berenguer 1918 i el Dom Joan Fort Solera 1865.


Aguilo-Vinateria-Falset-muller

La festa va acabar amb un pica pica de formatges i algun embotit, oferts  generosament per Vinateria Aguiló, als que volem agrair la deferència.


Aguilo-Vinateria-Falset-oli-cabaces

Com a reflexió val a dir que la deferència tant dels cellers en oferir aquestes joies en forma de vi, com sobretot de la Vinateria Aguiló en l’organització més que impecable i generosa d’aquest tast fan veure l’estimació a la Terra i als seus productes. Conèixer la història, sens dubte fa valorar el present de l’elaboració de vins Prioratins i aventurar un futur cada cop més ple d’èxits i bon fer.

Gràcies a tots !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada