' ' Els vins que vaig tastant: Garnatxes DOQ Priorat al Celler de l'Aspic

dimecres, 11 de maig de 2016

Garnatxes DOQ Priorat al Celler de l'Aspic


Celler de l'AspicCarrer Miquel Barceló, 31

Falset (Priorat) 

Tel.:977 83 12 46

http://www.cellerdelaspic.com/

Aquest post està escrit uns dies abans de que el propietari d'aquest lloc, mostrés envers mi, el seu costat impresentable. Podeu llegir el conflicte, fent clic a Conflicte Lingüístic

Podria retirar el post, però em semblaria injust, doncs les garnatxes i els seus productors, no s'ho mereixen :) Per tant, aquí queda...


Ja fora de les activitats “oficials” de la Fira del Vi a Falset, i el mateix dilluns del Tast Professional, va tenir lloc un dels sopars, que freqüentment s’organitzen al Celler de l’Àspic. En aquesta ocasió, va ser un sopar maridat de garnatxes del 2013 de les DO's Montsant i DOQ Priorat.

El que aquí descric, és la part corresponent a la DOQ Priorat i si voleu llegir el corresponent a la DO Montsant, només cal que feu a Garnatxes_DO_Montsant.   

A la seva pàgina web, podeu veure els sopars-tast que han organitzat en aquest 2016...
Millor ho mireu a la seva pàgina web que indico al principi

En aquesta ocasió, el sopar anava al voltant de les garnatxes del 2013 i era com un spin off, de la magistral sessió que es va organitzar just fa 5 anys i que podeu llegir fent clic aquí garnatxes_sopar2011 i la segona part aquí.

En aquest sopar es presentaven 8 vins que finalment van quedar en 7. Quatre de la DO Montsant i 3 de la DOQ Priorat. Al final del post veureu els plats, però en aquesta ocasió la festa era el vi i els plats van actuar com artista teloner, que sense dubtar del seu bon nivell, el mèrit gastronòmic, queda reduït, degut a tractar-se d'un sopar que cal tenir preparat i servir de cop a 50 comensals.

Va ser una gran festa i tot seguit comento cada un dels vins i les explicacions que va donar els respectius productors... Com cada un va dir el que volia, les descripcions no són homogènies.
Els Escurçons 2013 de Mas Martinet


Va fer la presentació la Sara Perez, que va fer la seva descripció així,

Va començar parlant de la climatologia de l’any 2013 va ser amb aigua i més fresc que els anteriors, que havien estat més durs en quant a calor i manca d'aigua.

Aquesta granatxa, procedeix de la petita parcel·la de Els Escurçons plantada sobre sòls de llicorella i molt de ferro, a una alçada de 600 m. sobre el nivell del mar, que treballen amb mínima intervenció sobre la vinya.

La producció dels Escurçons va començar el 2006 i en general sempre han treballat amb rapa, però aquesta anyada, ja amb la totalitat.

Inicialment feien la criança en barrica, al 2009 ja van començar amb àmfores i a partir del 2013, també passa temps en vidre.Sant Antoni 2013 de Scala Dei


Va explicar aquest vi en Ricard Rofes, que va comentar que procedeix d'una de les finques històriques, que està documentada com vinya de garnatxa, de fa més de 200 anys.

El terreny és tot argila i els ceps són alguns de garnatxa peluda, altres del país, així com algun altre clon. La darrera plantada va ser cap el 65/70.

Degut a que molts vins més antics, es presentaven més vius dels que es feien en aquell moment, van investigar per veure com es treballava abans i una de els conclusions és que als anys 70’s es treballava amb tota la rapa i per tant van decidir tornar a fer-ho.

Defineix la garnatxa en temes de finesa, com un Pinot o un Nebiolo. Però com la pell no té tant de taní,  cal ajudar…. I una manera és utilitzant  la rapa que si és prou madura ajuda.


També en la recerca de com es feien els vins abans, van veure que feien la criança en botes de 15.000 litres, foudres i dipòsits similars… I per això han decidit recuperar els foudres des de fa 3 anys.Les Manyes de Terroir al Limit


Va explicar aquest vi en Michael Wohr, gerent de Vins Alemanys, que representava el celler en aquesta ocasió.

Va comentar que és un dels vins procedents de finques més altes, d'uns 800m d'alçada i fet a partir d’un 70% de garnatxa negra i el restant de peluda. La producció està al voltant de les 1.500 ampolles.

El sòl no té llicorella, sinó que és d'argila i amb un pH baix, però a poca profunditat trobem guix que ja té el pH més alt.

La vinificació es fa infusionant i per tant l’extracció és menor i  el color mes baix. El vi viu de la seva acidesa en lloc dels tanins. Pensat com un vi per guardar i 10 anys podrien ser un bon temps.

Aquesta anyada es caracteritza per l’elegància dels tanins. El van decantar a les 3  de la tarda en decantadors petits i va comentar que havia  disminuït l'acidesa en aquest període fins arribar a l'hora de sopar.


SOPAR...

Un cop tastats els 4 vins, així com els tres Priorats que descriuré en el proper post, van servir els sopar que vam poder maridar amb els vins presentats que anaven servint a mida que s'acabaven. Va ser un trist sopar, del que us poso les imatges...


Carpacio de peu de porc amb poma i ruca

Ravioli de bolets i formatge

Llom de rap romescat amb samfaina i salsa pastanaga

Gall del Penedès amb múrgoles

Xocolata blanca amb fruits vermellsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada