' ' Els vins que vaig tastant: Fira de vi a Falset 2016 (3/5)

diumenge, 1 de maig de 2016

Fira de vi a Falset 2016 (3/5)


Tast del Decenni de la DOQ Priorat

(Fet a cegues)

01/05/2016


Coincidint amb la Fira del Vi a Falset del 2016, van organitzar al VITEC, el Tast del Decenni de la DOQ Priorat. Pels que no sabeu de que va, vol dir que es tasten a cegues vins de l’anyada 2006 (10 anys abans), per veure la seva evolució, el seu estat actual i si encara tenen possibilitats d’evolució ascendent.

En aquesta ocasió van ser un total de 12 vins, servits en 3 tandes de 4 vins. Fins al final i un cop debatudes les impressions, no se sabia de quins vins es tractava i algun productor, va confessar al final, que no havia reconegut el seu propi vi.

La mecànica que es va seguir, va consistir en obrir tres ampolles de cada vi, per a poder servir a les trenta persones que participàvem al tast, barrejar-les per homogeneïtzar i decantar-les un parell d’hores abans del seu inici. Per treure ‘suspense’, avanço els 12 vins  tastats en les següents imatges.
L’any 2006 al Priorat, des d’un punt de vista meteorològic, va tenir un estiu més calorós que la mitjana, però també un hivern més fred.  A nivell pluja, van quedar per sota de la mitjana, però al mes de setembre hi van haver intenses pluges concentrades en pocs dies, fet que va diferenciar entre el raïm veremat abans de les pluges i el de desprès. Podeu veure les dades de Torroja del Priorat com a mostra.I ara faig un resum del recull de percepcions dels 12 vins, però indicant que més que percepcions personals -que també en hi han- són més les de consens a que tot el grup va arribar abans de que es conegués la identitat de cada vi. També dir que com que es van servir en tongades de 4 vins, resulta inevitable en alguna ocasió les comparacions amb "anterior" i "precedent". Per la meva part dir també, que em va sorprendre lo vius que estaven passats 10 anys i que en més d'un s'intuís que podia seguir evolucionant.


Reiterar que les següents opinions, són un recull de les percepcions del grup assistent, subjectives i variables en funció de múltiples variables.


1.- SALANQUES (Celler MAS DOIX)

A cegues no semblava un vi de 10 anys, mostrava fruita, espècies i herbes de bosc que anaven sortint. Molt bé en nas per la seva frescor i en boca per la bona acidesa. També es va percebre fruita confitada i el consens va ser que oferia bona estructura. Un dels vins que a nivell personal em va agradar força.


2.- CLOS FIGUERES (Celler CLOS FIGUERAS)

Va aparèixer bastant tancat, però s'obria en copa a mida que passava el temps. Es mostrava més càlid que l'anterior, més alcohòlic i amb notes de fruita confitada. Molt bona expressió en boca i més empireumàtic.


3.- CLOS FONTÀ (Celler Mas d'en Gil)

Va resultar equilibrat, aromàtic, complex, amb fruita fresca i també confitada, molt sedòs en boca i el que presentava més notes làctiques dels tastats fins ara. El pas final de boca era molt mineral i es va coincidir en que tenia potencial d'envelliment. També es va comentar que oferia totes les característiques que s'esperen d'un Priorat.


4.- Els ÍGOLS (Celler Joan Ametller)

Més evolucionat que els anteriors, balsàmic en nas, donava sensacions de pebrot que més d'un va relacionar amb suposades varietats foranes. Amb molt de taní i llarg en boca. També a nivell particular em va semblar un molt bon vi.


5.- CARTOIXA (Cellers de Scala Dei)

Va estar un dels vins que van causar millor impressió i d'aquells -i ara parlo per mi- que t'emportaries el decantador per a l'hora de dinar, anar-lo gaudint. Amb acidesa marcada, però també molt madur, molt complex amb registres de fruita confitada, cacau i fins i tot un toc de gerani. Elegant i amb molta evolució futura.


6.- MAS de MASOS (Cellers Capafons Ossó)

Es presentà més evolucionat i més rústic. Lleugerament fenòlic i vegetal. En nas i inicialment una mica licorós i amb un punt d'acetat d'etil, que desapareix desprès, mostrant confitures, balsàmics i espècies. Molt expressiu i amb estructura. També a nivell  personal, un dels que em va agradar especialment.


7.- VALL LLACH (Celler Vall Llach)

Amb força maduresa i alcohol, força mineral, amb fruita confitada i súper complex. Es va mostrar madur, càlid i contundent.


8.- CLOS MONLLEÓ (Celler San Genís i Vaqué)

Es presentà madur, alcohòlic, mineral en nas. I en boca elegant notant-se més gras que tànnic. També fruita fresca , poc volum, balsàmic, especiat, llarg i amb bona acidesa. També va fer  intuir que es tractava d'un vi que pot seguir evolucionant i a nivell personal em va semblar un molt bon vi.


9.- CARTUS (Celler Gran Clos del Priorat)

Va mostrar calidesa, maduresa i equilibri tot i que va presentar-se d'inici una mica alcohòlic. Registres de fruites, tocs minerals i en boca rodó, equilibrat, tànnic, especiat i globalment fresc.


10.- MAS SINÉN COSTER (Celler Burgos Porta)

En aquest va aparèixer fruita confitada i en boca sedós. Fresc i molt elegant amb un punt final mineral. Presentava un estil més "nou Priorat", en que la tendència és buscar més l'elegància i la subtilitat que la contundència. Va ser un vi molt valorat i ho comparteixo.


11.- FINCA DOFÍ (Celler Alvaro Palacios)

És el que es va presentar més tancat de tots i inicialment una mica reduït. Oferia notes de fruites negres, especiats i molta subtilitat. En boca ferm, amb molt de taní de bóta, però fresc i amb bon nivell d'acidesa. Una conclusió va ser que necessitava més temps d'airejat.


12.- CLOS MOGADOR (Celler Clos Mogador)

En nas es va presentar tancat i molt reduït, fins al punt de resultar poc agradable. A part va mostrar herbes aromàtiques, fruita confitada. En boca mostrava un correcte equilibri entre greix, taní i frescor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada