' ' Els vins que vaig tastant: Fira de vi a Falset 2016 (4/5)

dimarts, 3 de maig de 2016

Fira de vi a Falset 2016 (4/5)

Vista interior del Consell Comarcal

Els vins de Vila al Priorat


Entre les múltiples activitats al voltant de la Fira del Vi a Falset,  hi ha algunes que sense fer massa soroll, tenen molt d'interès. Un exemple ha estat la presentació de vins de Vila, que ha servit per ajudar a divulgar aquest concepte.

Els vins de Vila són una forma de compromís amb el territori, que permet posar valor a la tipicitat que ofereix cada poble.  La normativa permet als productors detallar a l’etiqueta del vi, a quina zona pertany el raïm emprat per a la elaboració d’aquell vi. I segons com ho mirem, els vins del segle IXX, previs a l’aparició de les Cooperatives i la mecanització, eren tots vins de Vila.

El primer Vi de Vila que es va comercialitzar al Priorat, es va embotellar l’any 2007. I actualment hi ha més de 50 vins de Vila en aquesta DOC i és una bona mostra de l’aposta per la qualitat i la tipicitat que continuen fent els cellers.

Per poder posar l’etiqueta de vi de Vila, cal complir alguns requisits relacionats amb les varietats, que marquen determinats percentatges de garnatxa i carinyena i que varien en funció de si contenen les dues varietats o només una. Això en la varietat dels negres, doncs pel que fa als blancs no existeix cap normativa, tret de la més evident que és que tot el  raïm ha de procedir  del mateix poble i que pertanyin de la DOC Priorat.

El mapa de distribució de Vins de Vila, difereix una mica del de distribució territorial, doncs s’ha seguit un criteri agrícola.La presentació ha estat a càrrec del periodista Miquel Hudin, sommelier i periodista especialitzat en vins del que podreu trobar articles a la secció OPINIÓ de www.vadevi.cat 

Hem tastat un total de 6 vins.  Quatre de Bellmunt i dos de Porrera, que mostraven les tipicitats de cada una de les dues viles.
En Miquel Udin vist a través d'una copa
Podreu trobar més informació del tema a la web del Consell Regulador del Priorat i en concret a la pestanya vins.
2 comentaris: