' ' Els vins que vaig tastant: Garnatxes DO Montsant al Celler de l'Aspic

dimarts, 10 de maig de 2016

Garnatxes DO Montsant al Celler de l'Aspic


Celler de l'AspicCarrer Miquel Barceló, 31

Falset (Priorat) 

Tel.:977 83 12 46

http://www.cellerdelaspic.com/

Aquest post està escrit uns dies abans de que el propietari d'aquest lloc, mostrés envers mi, el seu costat impresentable. Podeu llegir el conflicte, fent clic a Conflicte Lingüístic

Podria retirar el post, però em semblaria injust, doncs les garnatxes i els seus productors, no s'ho mereixen :) Per tant, aquí queda...


Ja fora de les activitats “oficials” de la Fira del Vi a Falset, i el mateix dilluns del Tast Professional, va tenir lloc un dels sopars, que freqüentment s’organitzen al Celler de l’Àspic. En aquesta ocasió, va ser un sopar maridat de garnatxes del 2013 de les DO's Montsant i Priorat i el que avui descriuré, serà la part corresponent a la DO MontsantNomés heu de mirar la seva pàgina web, per veure els sopars-tast que us heu perdut (o no) en aquest 2016...Millor ho mireu a la seva pàgina web que indico al principi

En aquesta ocasió, el sopar anava al voltant de les garnatxes del 2013 i era com un spin off, de la magistral sessió que es va organitzar just fa 5 anys i que podeu llegir fent clic aquí garnatxes_sopar2011 i la segona part aquí.

En aquest sopar es presentaven 8 vins que finalment van quedar en 7. Quatre de la DO Montsant i 3 de la DOQ Priorat. Al final del post veureu els plats, però en aquesta ocasió la festa era el vi i els plats van actuar com artista teloner, que sense dubtar del seu bon nivell, el mèrit gastronòmic, queda reduït, degut a tractar-se d'un sopar que cal tenir preparat i servir de cop a 50 comensals.

Va ser una gran festa i tot seguit comento cada un dels vins i les explicacions que va donar els respectius productors... Com cada un va dir el que volia, les descripcions no són homogènies.


Totes elles de l'any 2013

Cerveroles 2013 de Ficaria Vins


Va fer la presentació en Jaume Roca, que junt amb la Montse són l’ànima de Ficaria Vins i va fer la seva descripció així,

Cerveroles és un vi de finca i a diferència d’altres productors, que descriuen la finca en “plan postal”, en Jaume amb la seva naturalitat habitual, va descriure la finca dient “que no té res d’espectacular,  ni està encara a cara nord, ni a dalt de ....”.  Va comentar que estava en una vallada i la va definir com una finca d’acolliment, que a més de vinya tenia “una mica de tot”, amb la calidesa que hi pot donar trobar-hi  altres arbres, tal com es feia abans per poder collir diferents fruites al llarg de l’any i que això li conferia un equilibri natural.

Va ser al 2011 quan van decidir començar a produir aquest vi, que de fet competia en el bon sentit de la paraula amb una altre excel·lent garnatxa, que és el Pater i que fins aquell moment era el seu producte estrella.

Com la finca està encarada cap al sud, cap al Molar, confereix al producte una certa calidesa que conviu amb la frescor que caracteritza La Figuera.

El sol de la finca és calcari… amb una mica  d’argila blanca. La vinya fou plantada fa entre 40/50 anys, la varietat és garnatxa del país, amb peu americà i s’elabora amb inox, amb fermentació espontània i baixet de sulfits (al voltant dels 15). Va tenir entre 20/25 dies de maceració,  12 mesos de bóta de roure francès i ara porta 14 mesos d’ampolla.Tros Negre 2013 de Alfredo Arribas


Va explicar aquest vi l' Alfredo Arribas, que va comentar que es tracta de vinyes de 85 anys i que aquesta vinya en concret, la porta en Joan AsensEl raïm procedeix d’una sola finca, ubicada al Masroig i que està al llindar de la línia imaginaria que separa les demarcacions de la DO Montsant i la DOQ Priorat.

El sòl és de panal, barreja amb calcari i amb un total de menys d’una Ha en la que hi han altres varietats de raïm.

El van pensar d’inci com vi de guarda. És molt estable al llarg dels temps i és un clon antic de garnatxa…. Segons l’Alfredo, té més semblança als Pinots que a  les garnatxes clàssiques.

En quant a la vinificació, tot i que al principi treballaven amb grans dimensions, van arribar a la conclusió, de que anava millor en fusta nova i mides més petites. No és biodinàmica en el sentit d’estar certificats, però si en la pràctica.  I va comentar també que cada any veremen més tard.

Va comentar coincidint amb la resta de participants que l’anyada 2013, va ser una de les més fresques dels darrers temps  i que el 2013, va ser un any molt favorable. 


Teixar 2013 de Vinyes Domènech


Va explicar aquest vi el Juan Ignacio Domènech, comentant que fa no massa anys, fer un tast de garnatxes, hagués estat impossible per manca d’oferta de vi embotellat d’aquesta varietat, quan de fet porta segles entre nosaltres. I s'ha de reconèixer que molts dels vins actuals, són gràcies a la gent que ha treballat abans i han plantat les vinyes.

El Teixar està fet a base de garnatxa peluda, en una finca que és com un amfiteatre, que per la seva orientació i alçada (uns 450m), té  menys hores de sol que la mitjana i està envoltada de bosc, amb gran quantitat de flora que conviu amb la vinya. Influeix en ella el vent de mestral i el fet d’estar a tant sols 10Km del mar en línia recta. Tot això fa que la verema sigui tardana i en el 2013, tot i ser en general un bon any, només van poder fer-ne 1800 ampolles.

El sòl és l calcari i  poc profund al damunt de la roca mare i practiquen agricultura ecològica, amb filosofia biodinàmica. 


El Palell 2013 d'Orto Vins


Va fer la presentació en Joan Asens, comentant que el Palell, està fet de garnatxa peluda i que al Montsant de de 630 Ha de garnatxa plantada, només 12 són de peluda, tot i que hi ha altres vinyes mixtes que no comptarien en aquest recompte. I s’elaboren 3 vins d’aquest clon: El Teixar, el Palell i el de Comunica.

Les vinyes del Masroig, es troben en alçades que van dels 30 als 300m i el Palell procedeix de les més altes. El terreny és d’argila pura, que al ser un silicat d’alumini, tendeix a estar carregat negativament  i atreu els ions positius, que fan que els ceps pateixin deficiències de ferro i de de clorosis fèrrica,  que acaba influint en el color –antocians-  que és menys intens.

També la garnatxa peluda té menys grau que la normal. La vinificació és  tradicional amb bocois de fusta de 500l i criança de 12 mesos en bota de fusta vella. I després en  tina de inox  5/6 mesos, abans de passar en botella.

Un cop tastats els 4 vins, així com els tres Priorats que descriuré en el proper post, van servir els sopar que vam poder maridar amb els vins presentats que anaven servint a mida que s'acabaven. Els plats van ser:


Carpacio de peu de porc amb poma i ruca

Ravioli de bolets i formatge

Llom de rap romescat amb samfaina i salsa pastanaga

Gall del Penedès amb múrgoles

Xocolata blanca amb fruits vermellsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada