' ' Els vins que vaig tastant: Una estada a la Champagne

dimarts, 7 de març de 2017

Una estada a la ChampagneAquest post, només vol ser un resum recordatori, de la darrera estada a la Champagne, organitzada per la gent de Vins Aguiló a Falset i guiada pel prestigiós expert en xampanys, Jordi Melendo, autor de la guia que porta el seu nom i de la que podeu saber-ne més si feu clic a Guia Melendo.  També us recomano donar una ullada a la web d’aquesta important botiga de vins, que a més d’oferir producte, mostra informació important: Aguilo-PrioratWines.

En cap cas aquest post, pretén ser un document rigorós, sinó un resum de tot el que hem vist, però també pot ser d’utilitat, per a tots aquells, que sou neòfits en aquest tema. Una explicació rigorosa, requerirà de molt més d’espai i a la xarxa, tenim prou informació.

Breu descripció de la Champagne

La Champagne, de manera resumida, es troba a uns 100km i escaig a l’est de Paris i està dividida a nivell de producció en 4 zones. Les 4 zones que podeu observar al mapa, venen diferenciades per les característiques del sol i les varietats de raïms. Les varietats majoritàries són, la Pinot noir, la Pinot meunier i la Chardonnay.

Esquema de la elaboració del xampany

El procés d’elaboració del xampany, està sotmès a diferents factors que influiran en el producte final. Anem a enumerar-los, d’acord amb el següent esquema (al final, teniu un breu glossari, que amplia el significat de les paraules ressaltades):


 • 1. Recol·lecció de raïm, del que es treballa fonamentalment amb les tres varietats que hem indicat.
 • 2. Premsat en premses de 4.000 kg de raïm que donen 2.500m litres de most
 • 3. Fermentació alcohòlica
 • 4. Fermentació malolàctica (opcional)
 • 5. Cupatge de diferents vins base i de diferents anyades (excepte milessimes)
 • 6. Embotellat amb el licor de tiratge, per començar la segona fermentació, que serà la responsable de les bombolles
 • 7. Criança sobre les pròpies mares (llevats que ja han deixat de fer la seva funció)
 • 8. Dégorgement per treure els llevats morts, substituint el líquid perdut , per licor d’expedició i tancament de l’ampolla amb el tap definitiu.
 • 9. Emmagatzemat fins el moment de consum.
Resum dels principals factors, que tindran influència en el resultat final i que serviran per entendre les diferents possibilitats del producte
 • Varietats de raïm utilitzades, així com el nivell de qualitat de la seva procedència.
 • Si ha fet o no fermentació malolàctica.
 • A no ser que es tracti d’un milessime, la proporció de vi de l’any, amb la de vins de reserva d’anys anteriors.
 • Licor de tiratge.
 • Temps de criança (mínim 15 mesos pels BSN i 3 anys pels milesimes)
 • Licor d’expedició
Glosari 

Blanc de blancs = Xampany fet NOMÉS a partir de raïm blanc (en general Chardonnay)
Blanc de noirs =  Xampany fet només amb raïm negre, però sense extracció, el suc és blanc
BSA = Brut Sense Anyada: El xampany bàsic de cada casa, fet amb cupatge de vi de l'any + vi de reserva d'anys anteriors.
Craie = Terreny sedimentari procedent de fons marins i les seves closques corresponents
Dégorgement = Procés d'expulsió dels llevats morts, que han servit per la fermentació en ampolla
Licor de tiratge = dissolució de vi, sucre i llevats que s'afegeix a les ampolles, per la seva fermentació
Licor d'expedició = El que s'afegeix després del dégorgement i que definirà el xampany com brut nature, brut...
Milessime = Xampany que només conté vi d'una anyada, que s'ha considerat prou bona per fer-ho així
Cellers visitats en aquesta darrera visita (amb link a cada un):

Dia 1:
Taittinger 
(zona: Montagne de Reims) 
Una de les més conegudes “maisons de la Champagne”, amb unes impressionants caves excavades en terreny de craie. Actualment torna a ser propietat de la família que porta aquest nom.


Dia 2:
Bollinger 
(zona: Vallé de la Marne) 
Una de les darreres “maisons de la Champagne”, que resta independent des de la seva creació al 1829. Un factor diferencial, és practicar la fermentació en botes de roure vell, que li confereix característiques especials.

El Jordi Melendo en front de l'entrada a Bollinger

J. De Telmont 
(zona: Vallé de la Marne)
En aquest cas va ser una visita no prevista, però degut a que el Jordi Melendo va entrar un moment per fer una gestió, ens van convidar a visitar el celler i a tastar els seus productes.Pascal Henin 
(zona: Vallé de la Marne)
En aquest cas i com contrast a les anteriors, es tracta d’una explotació familiar on vam poder escoltar la passió amb que ens explicava el projecte, el jove Romain, darrer eslavó familiar fins el moment, de la nissaga.Dia 3:
Chartogne 
(zona: Montagne de Reims)
També es tracta d’un petit productor, Alexandre Chartogne, amb molta passió i talent i fent recerca continuada sobre els terrenys de producció. Vam gaudir realment d'una Master-Class, amb les seves explicacions.Tarlant 
(zona: Vallé de la Marne)
La família Tarlant, són també un clar exemple d’empresa familiar i actualment ho porta la 12a generació de la família, que va fundar aquest celler el 1687. Ens van oferir una extens i generós tast dels seus xampanys, arribant fins i tot a rareses que no estan a la venda.Dia 4:
Jean Pierre Launois 
(zona: Côte des blancs)
En aquest cas un celler molt més recent, que a partir del 1972, va començar a comercialitzar els seves primeres ampolles i que actualment està posant en funcionament tot una sèrie de projectes molt interessants, quasi a nivell de recerca. Preneu nota de la seva web si teniu prevista alguna estada a la Champagne, doncs tenen oferta de Chambres d'Hôtes.*************************
Final.... 😪

I el quart dia  i després de visitar aquest darrer celler, tornada cap a Barcelona amb Vueling i sense retards... En tots els cellers, l'acollida va ser súper cordial, oferint-nos tastar la seva gamma, amb gran generositat. Entrar en aquests llocs, de la ma del Jordi Melendo, és tota una garantia. Per tant només en queda donar-li les gràcies, així com a Vins Aguiló per la magnífica organització.

4 comentaris:

 1. Bona entrada Ricard, especialment agraïda pels que no tenim massa idea d'aquest món!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Merci Albert... Ja saps de la meva vessant didàctica i a més d'escriure el post com recordatori de l'experiència, he aprofitat per fer una mica de divulgació...

   Elimina
 2. Un post didàctic sense dubtes, jo no sabia ni on era la Champagne. Moltes gràcies per l'explicació de l'elaboració, no es diferencia gaire de la del cava, oi?

  Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Merci!!. De fet pretenia fer un post didàctic i el recordatori de llocs vistats, x enrecordat-me a mida q passa el temps...

   Les elaboracions, són parelles, doncs el cava ja diu elaborat amb el mètode "chapenyoise"... Vaja, q es van copiar el mètode aquests del cava, i alguns prou bé q ho fan...

   Salut!!

   Elimina