' ' Els vins que vaig tastant: Fira del vi a Falset 2017. Nit de Capçanes

divendres, 21 d’abril de 2017

Fira del vi a Falset 2017. Nit de Capçanes

11a Nit de les Garnatxes a Capçanes 



Com cada any la Fira del vi a Falset, comporta un munt d’activitats, que la converteixen enun gran esdeveniment per tota la gent que estima el vi i més pels que som fans d’aquesta comarca. Al final del post, us poso un enllaç al programa sencer de la Fira.

Són tantes les activitats, que cal fer alguna selecció, per tal de gaudir-ho al màxim i mostraré en aquest post, algunes de les que d’una manera o altre, participaré. De moment tinc previst els tast de blancs, organitzat per la gent de Aguiló vinateria, el tast per a professionals que se celebra el dimarts 2 de maig i la Nit de les Garnatxes que organitza el Celler de Capçanes, el proper divendres dia 28 d’abril i de la que faig un spolier a partir de la presentació a la que he tingut el privilegi d’assistir.


La Nit de les Garnatxes de Capçanes, ja porta 11 edicions i s’ha anat superant any darrera any, fins a convertir-se en un acte de referència. Tot gira al voltant de tastar quatre garnatxes del 2016, que es diferencien entre elles pel terreny d’on procedeixen i evidentment de tot el que comporta associat, cada terreny. Però com si això fos poca cosa, s’harmonitzen amb 4 tapes, que aquest any han estat dissenyades pel xefs estrellats dels restaurants Villa Retiro de Xerta i Les Moles d’Ulldecona. Jeroni Castell va crear les tapes per les garnatxes Panal i Calissa, mentre que Fran López, ho va fer per les garnatxes Argila i Llicorella.

Així aniran els aparellaments, que uns quants privilegiats, vam poder tastar i valorar, el passat dijous dia 20 d’abril, a les instal·lacions de Xerta a BCN. Cada un dels vins, venia embolicat per un còmic, que explica detalls específics, de cada un d'ells.


Vam començar amb la garnatxa procedent de terreny de panal, es va aparellar amb un cucurutxo de pebre roig, farcit d’anguila fumada i tomàquet de penjar escalivat. El vi va resultar afruitat i agradablement especiat, que contrastava molt bé amb els fumats, potenciant productes del país, com l’angula i el tomacó.


Vam continuar amb la garnatxa procedent de calissa, terreny que sol produir vins més àcids i que d’entrada es va mostrar més tancada, tot i que es va obrir ràpidament, mostrant-se perfumada amb tocs florals molt subtils. La seva frescor va acompanyar perfectament la segona tapa, que anava d’un cruixent de pollastre, acompanyat d’una salsa de rostit a l’estil més clàssic.


En tercer lloc, va arribar el vi obtingut a partir de terrenys d’argila, que tenint en compte les característiques de l’anyada 2016 (estiu sec, però amb pluges benefactores al final), mostrava molta concentració, amb tocs de fruita i en concret cirera i aportant molta frescor. Es va aparellar amb una coca feta amb pasta wonton que donava suport a ventresca de tonyina, salmó, all negre, taronja i herbes. La tapa ens oferia una exhibició de contrastos: el greix del peix, el cruixent de la pasta, l’acidesa de la fruita, que es va aparellar perfecte amb aquest vi, que els respectava.



I en quart lloc, la garnatxa obtinguda a partir de terreny de llicorella, mostrant la seva típica mineralitat i cos, que es va aparellar amb una tapa a base de coll de xai fet a baixa temperatura i parmentier d’espècies, que va oferir una textura impressionant i amb tocs d’espècies de la que destacava la de nou moscada. El maridatge va ser dels que s’anomenen d’harmonia, on les espècies dolces, la melositat da la carn i les notes de fruita negra i mineralitat del vi, es conjuntaven perfectament.


I aquí teniu els protagonistes dels plats, i també els del Celler de Capçanes


I vam concloure la presentació, amb el convenciment de que les harmonitzacions, eren molt ben trobades i també que les garnatxes “es deixen maridar” molt bé. Per si voleu veure el total d’activitats de la fira, podeu fer link a Fira_2017

La festa de la Nit de Garnatxes, tindrà lloc el proper divendres 28 d’abril a partir de les 23:00h a Capçanes. Les entrades només es podran comprar per anticipat a 28 euros, contactant amb el celler: telèfon 977 178 319 i mail cellercapcanes@cellercapcanes.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada