' ' Els vins que vaig tastant: Tast d'un gran vi: L'Ermita 2006

dilluns, 19 de juny de 2017

Tast d'un gran vi: L'Ermita 2006

L'Ermita 2006Vinateria Aguiló, és una empresa de Falset, dedicada a la distribució de vins, i també amb botiga oberta al públic, que per l'espenta i les iniciatives que lidera, podem qualificar de modèlica. A més de ser un aparador de referència dels vins de les DOQ Priorat i DO Montsant, també treballen amb altres DO’s catalanes i internacionals.

Una mostra de la seva capacitat de maniobra, la puc resumir amb dues activitats recents, que si feu clic, podreu llegir-les amb més detall i us donaran idea de la seva capacitat de convocatòria.


Però com sempre volen aportar nous projectes, darrerament han ideat, organitzar tasts en grup reduït, en els que s’obre una ampolla mítica i es tasta en aquest grup, pagant cada participant la part proporcional de l’ampolla.

Aquest nou projecte, que ells mateixos expliquen en aquest enllaç, cicle_de_tasts, es va iniciar obrint un Ermita 2006 i continuarà amb altres vins mítics d'aquí o internacionals.

Va dirigir el tast l’Enric Aguiló, que més que tast va consistir en una tertúlia, en que cada un de nosaltres interpretava el vi al seu aire. Va comentar que començaven amb l’Ermita, degut a ser un vi emblemàtic de la DOQ Priorat.

**************************

Com collita meva i de cara als que no esteu gaire introduïts en el Priorat, faig un breu resum de la seva història:

El Priorat porta molts d'anys produint vi, amb grans moments i moments menys bons, però l’historia del Priorat actual, s’inicia a finals dels anys 70’s, quan va arribar a la zona sàvia nova de la que uns bons exemples són el  René Barbier ,  Álvaro Palacios i Dafne Glorian, així com Josep Lluís Pérez professor de l’Escola d'Enologia Jaume Ciurana, que ha creat grans professionals del sector. Posteriorment es va afegir al grup, en Carles Pastrana.

Van haver de convèncer a la gent del Priorat, que podien elaborar molt bons productes, en lloc de produir els vins que fins aquell moment comercialitzaven. Inicialment van començar a embotellar conjuntament, fins que van decidir fer-ho per separat. L'any 91 Parker es fixa amb ells i al 94, un dels vins aconsegueix 99 punts Parker , cosa que mai s’havia vist en un vi espanyol. I ja al 2004 i 2005, 100 punts cosa mai vista.

I a partir d’aquí i amb un munt d’anècdotes com per escriure un llibre, s’ha arribat on estem i ja amb noves generacions, que han agafat el relleu.

*******************************


Tornant al fil del tast, l’Ermita és un vi de l’Alvaro Palacios, produït a partir d’una sola finca a Gratallops i que no arriba a 2 hectàrees i amb antiguitat de vinya de més de 70a. Inicialment l’Ermita, contenia també cabernet, però aquesta anyada que tastem,  ja es pot considerar un mono varietal de garnatxa. Amb 20 mesos de bóta nova de roure francès, el 2006 en van fer 9 bótes.

Tot i que al Priorat, el concepte d’anyada, és molt relatiu, atès la varietat del terreny, aquest 2006, va ser un hivern dels de veritat, amb nevada al gener, gelades al febrer i al mes de març, va tornar a nevar. La primavera va ser molt seca, un agost on només van ploure 14 litres, mentre que el setembre, entre el 12 i 14, cauen 100 litres d’aigua. El total d’hores de sol de l’anyada, van ser 3.000h. Va sortir al mercat a la tardor de 2008, i aquesta ampolla, s’ha obert 2 hores abans i s’ha decantat.

El resultat d’aquesta ampolla, va aconseguir el que s’espera d’un gran vi, que no oblidem és proporcionar plaer. Es va mostrar espectacular, amb molta fruita madura, amb frescor, harmonia, llarg, elegant i profund.Algú del grup el va definir molt bé, com un vi del que “no molestava res”. També algú el va definir com un vi per prendre’l sol i anar deixant passar l’estona. En principi mostrava lleugers tocs de sobremaduració, però amb l’evolució en copa, van desaparèixer..

I ja desitjant saber, quin serà el proper vi del cicle. Si en voleu més informació, al link que he posat a la web d'ells, podreu obtenir-la.
 

3 comentaris:

 1. Breu enquesta https://es.surveymonkey.com/r/JKCZVL7

  ResponElimina
 2. Em recorda aquella enquesta d'algun crack del món del vi, que començava amb la pregunta: "El prefereix blanc, rosat o negre"..

  No fotem publis encobertes....

  ResponElimina
 3. ostres Ricard, quina bona pinta! enveja sana! esperant la següent!!!

  ResponElimina