' ' Els vins que vaig tastant: Un tast extraordinari: Charles Heidsiek

dimecres, 15 de novembre de 2017

Un tast extraordinari: Charles Heidsiek

Un tast extraordinari: Charles Heidsiek dels anys 80'sFa aproximadament un mes, vaig poder gaudir d’un tast extraordinari, dins del món del Champagne. Es tracta de la presentació LA COLLECTION CRAYÈRES, que va tenir lloc a la Plaça Marques de Salamanca a Madrid, en la que vam gaudir de champagnes de més de 30 anys!.


Comentar que vaig aprofitar el desplaçament per visitar els restaurants La Tasquita de Enfrente i La Tasqueria, els dos ben satisfactoris, però queden lluny del meu àmbit geogràfic de publicació i per això no apareixeran publicats al meu bloc.

La presentació, que va ser la primera d’una sèrie que tenen prevista per diferents capitals europees, va començar explicant els orígens del Champagne Charles Heidsiek, que es cria a les ‘crayères’, ubicades a Reims i era a càrrec del Chef de Cave, Cyril Brun, que ens va oferir explicacions de gran interès.

He de dir que soc consumidor habitual de Charles Heissiek, però normalment amb les versions BSA i el rosé i en alguna ocasió, algun milessime concret. Però en aquesta presentació, vaig poder valorar l’evolució de Champagnes extraordinaris.

Vam començar amb un màgnum de BRUT MILLÉSIME del 1983, que corresponia a una anyada abundant, malgrat procedir d’un hivern molt humit i una primavera gens favorable. Elaborat a partir d’un cupatge de 55% Pinot Noir i 45% Chardonay i degorjat al 1999, es va mostrar vellutat, amb notes de fruits secs i de gengibre confitat, que acabaven d’arrodonir la complexitat del seu conjunt.


A continuació i retrocedint un any, vam obrir un altre màgnum del 1982, any que està considerat com com un dels més excepcionals de la història del Champagne, amb una climatologia de llibre. Elaborat a partir d’un cupatge de 53% Pinot Noir i 47% Chardonay i degorjat al 1998/89, es va mostrar fresc i amb acidesa lleugera, que feia que costés creure, que era un vi de més de 30 a anys. La seva textura era suau i cremosa, mostrant notes de pa torrat i albercocs secs.En tercer lloc, va arribar el Charlie 1985, en botella de 75cl, provinent d’un hivern intensament fred, ves va collir el raïm en un perfecte estat sanitari. Elaborat a partir d’un cupatge de 45% Pinot Noir i 55% Chardonay i degorjat al 1995, es va mostrar equilibrat i càlid, amb subtils notes àcides vinculades amb l’equilibri del frescor, donant a entendre que encara li queden anys de recorregut.


Tot seguit, va arribar el Rosé Millésimé 1985, també en format de 75cl, i com hem comentat en l’anterior, amb un hivern amb gelades extremes de fins a 30ºC sota zero i no pas d’un sol dia. Elaborat a partir d’un cupatge de 70% Pinot Noir i 30% Chardonay, es va mostrar en boca, generós, dolç i arrodonit, amb una sorprenent llargada i aromes intensos de fruits vermells.


I com tot té un final, vam arribar al CUVÉE ROYALE 1981, elaborat a partir d’un cupatge de 52% Pinot Noir i 48% Chardonay, es va mostrar en boca molt golós, amb tocs de caramel, i pastisseria, recordant al pastís tatin amb tocs torrats, amb un conjunt molt equilibrat.


Cada un dels Champagnes, té la seva història, dins la trajectòria Charles Heidsiek, i per exemple el CUVÉE ROYALE, va ser llençat al 1963, provinent de la collita de 1961 i es va comercialitzar el 1966. En la dècada dels 70’s , van produir 7 grans anyades, i la del 73, es va servir en la boda del Princep Charles i Lady Diana, amb l’etiqueta Royal Wedding Cuvée. I el Cuvée Royal 1981, va ser el darrer en comercialitzar-se, que és el que vam gaudir en aquest magnífic tast.

En resum, una gran oportunitat a la que vaig tenir el privilegi de que em convidessin, tastant Champagnes extraordinaris, produïts fa més de 30 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada